Βιετνάμ: Η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος και το μαρτύριο χιλιάδων σκύλων


Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς το σκυλίσιο κρέας εντάχθηκε στη βιετναμέζικη κουζίνα, ωστόσο πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια από το βόρειο τμήμα της χώρας και οδηγεί στην βάναυση θανάτωση πέντε εκατομμυρίων σκύλων ετησίως.


Το κρέας σκύλου είναι η πρώτη επιλογή στο Βιετνάμ για οικογενειακά τραπέζια, πάρτι και ειδικές περιστάσεις και πιστεύεται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες αφού τονώνει τον ανδρισμό, ζεσταίνει το αίμα τις κρύες νύχτες και θεραπεύει διάφορες ασθένειες, ενώ αποτελεί εναλλακτική λύση για το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το χοιρινό.

Όπως μεταδίδει η Guardian, πολλοί Βιετναμέζοι πιστεύουν ότι όσο περισσότερο υποφέρει το ζώο τόσο πιο γευστικό θα είναι το κρέας του, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα ζώα να βρίσκουν τραγικό θάνατο με βάναυσο τρόπο.

Τα περισσότερα ζώα τα χτυπούν μέχρι θανάτου με έναν βαρύ μεταλλικό σωλήνα. Χρειάζονται ως και δώδεκα χτυπήματα για να ξεψυχήσουν.

Άλλα τα μαχαιρώνουν στο στήθος με ένα μεγάλο μαχαίρι, τους κόβουν τον λαιμό ή τα καίνε ζωντανά.

Το μαρτύριο βέβαια ξεκινά πολύ νωρίτερα, πριν το θάνατο. Οι έμποροι πιέζουν έναν σωλήνα βαθειά στο στόμα των ζώων και ρίχνουν στο στομάχι τους ρύζι και νερό ώστε να αυξήσουν το βάρος τους πριν τα πουλήσουν. Άλλες φορές απλά βάζουν πέτρες στο στόμα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, στο Βιετνάμ, όπου το σκυλίσιο κρέας είναι ακριβότερο από το χοιρινό και η τιμή του στο μενού των εστιατορίων αγγίζει τα 50 δολάρια, υπάρχουν περίπου δέκα εκατομμύρια σκύλοι.

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για σκυλίσιο κρέας έχει αναγκάσει τους προμηθευτές να αναζητούν σκύλους σε κάθε γωνιά του Βιετνάμ, έξω από τα χωριά όπου παραδοσιακά υπάρχουν τα περισσότερα εκτροφεία και μακριά από τις πόλεις.

Η αρπαγή κατοικίδιων είναι πλέον τόσο συχνή που πολλές φορές κλέφτες ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου από εξαγριωμένους πολίτες. Ωστόσο και πάλι το κρέας δεν φτάνει γι’ αυτό και ετησίως 300.000 σκύλοι στοιβάζονται σε κλουβιά στην Ταϊλάνδη και ταξιδεύουν σε ένα βασανιστικό ταξίδι εξαθλίωσης προς το Βιετνάμ.

Πίσω από την κερδοφόρα μαύρη αγορά βρίσκεται η μαφία και οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, οπότε δεν είναι περίεργο που οι ακτιβιστές αδυνατούν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο.

Η ιδιοκτησία σκύλου στο Βιετνάμ ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα, καθώς οι σκύλοι παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για το κρέας τους ή για λόγους ασφαλείας.

Λόγω της αδυναμίας τους να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, για να πετύχουν τους στόχους τους οι ακτιβιστές άφησαν κατά μέρος το επιχείρημα της βαναυσότητας και προτάσσουν πλέον το θέμα της υγείας, καθώς η κατανάλωση σκυλίσου κρέατος έχει προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων τριχινίασης, χολέρας και λύσσας.

Στο πρώτο διεθνές συνέδριο για το εμπόριο κρέατος σκύλου που διεξήχθη στο Ανόι του Βιετνάμ στα τέλη Αυγούστου, νομοθέτες και ακτιβιστές από την Ταϊλάνδη, το Λάος, τη Καμπότζη και το Βιετνάμ συμφώνησαν σε ένα σχέδιο πέντε σημείων και ένα μνημόνιο συνεργασίας για τη διασυνοριακή μεταφορά σκύλων για εμπορικούς σκοπούς, ώστε να ερευνηθούν οι επιπτώσεις της μετάδοσης της λύσσας.

Η συμφωνία ενδέχεται να αποτελέσει την απαρχή για αλλαγή πολιτικής, ωστόσο δεν αναμένεται να επιφέρει πλήγμα στο παράνομο εμπόριο σκύλων.

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld