DogTips | Πώς να μάθω στον σκύλο μου να έρχεται; (Eντολή Έλα)


Τα προβλήματα στην επαναφορά του σκύλου ξεκινάνε όσο είναι κουτάβι μεταξύ 4-8 μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα διανύει την περίοδο ανεξαρτησίας, όπου ευθύνονται τα βαθύτερα προβλήματα στην εντολή ''έλα''. O σκύλος παίρνει αυτό το κενό βλέμμα, παγώνει και ξαφνικά αρχίζει να τρέχει μακριά σας όσο και να τον φωνάζετε. Αν εκείνη την στιγμή ανταμειφθεί (παίξει με άλλο σκυλί, κυνηγήσει ένα μικρό ζώο κτλ), τότε ξεκινάνε για εσάς τα πιο βαθιά προβλήματα στην επαναφορά του σκύλου. 

Μερικά τυπικά λάθη που οδηγούν σε προβλήματα: 

- Τον φωνάζετε μόνο για να φύγετε από το πάρκο. Με αυτόν τον τρόπο του μαθαίνετε απλά να μην έρχεται. Γιατί να έρθει όταν ξέρει ότι θα επιστρέψετε σπίτι κι ενώ μπορεί να σας έχει εκεί να περιμένετε, όσο εκείνος διασκεδάζει;

- Επειδή δεν ακούει, όταν εν τέλη επιστρέψει ή καταφέρετε να τον πιάσετε, τον μαλώνετε. Ο σκύλος δεν ξέρει γιατί θυμώνετε κάθε φορά, ξέρει ότι η επιστροφή του σε εσάς έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πλησιάζει διατηρώντας μία απόσταση ασφαλείας γι΄αυτόν, καθιστώντας αδύνατο για σας να τον δέσετε.

- Τον κυνηγάτε είτε για να παίξετε, είτε για να του πάρετε κάτι που έκλεψε. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος μαθαίνει να κρατάει απόσταση από εσάς και να απομακρύνεται κάθε φορά που τον πλησιάζετε. 

- Αφήνετε τον σκύλο ελεύθερο, ενώ ξέρετε ότι τις περισσότερες φορές θα σας αγνοήσει. Με αυτόν τον τρόπο του διδάσκετε ότι δεν χρειάζεται να επιστρέφει κάθε φορά, μόνο όταν είναι έτοιμος. Σκεφτείτε να σας έλεγε ο εργοδότης σας ότι ακόμα κι αν δεν πηγαίνετε κάθε μέρα στην δουλειά, δεν υπάρχει πρόβλημα, θα πληρωθείτε έτσι κι αλλιώς. Πόσες μέρες θα πηγαίνατε;

Ας δούμε τώρα τι μπορείτε να κάνετε. 

- Πρώτα απ' όλα πρέπει να βρείτε μια πολύ σημαντική ανταμοιβή για τον σκύλο σας. Το φαγητό λειτουργεί καλά στους περισσότερους σκύλους. Μειώστε την ποσότητα του φαγητού που τον ταΐζετε και βρείτε τι είναι αυτό που πραγματικά τον τρελαίνει (κοτόπουλο, συκώτι, τυρί κτλ). Καλύτερα να είναι νηστικός πριν βγείτε βόλτα και μην μπείτε στον πειρασμό να του δώσετε λίγο επειδή σας κοιτάει λυπημένα... θα πρέπει να το κερδίσει. Σε σκύλους που έχουν εμμονή με το μπαλάκι ή άλλο παιχνίδι, χρησιμοποιήστε αυτό, δεν χρειάζεται να είναι φαγητό, μόνο κάτι που θέλει πάρα πολύ ο σκύλος. 

- Αν θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο αλλάξτε την εντολή ή χρησιμοποιείστε σφυρίχτρα.

- Ξεκινήστε μέσα από το σπίτι και μετά σε εξωτερικό χώρο αρχικά χωρίς αντιπερισπασμούς. 

- Χρησιμοποιείτε την εντολή καθημερινά μέσα στο σπίτι για πράγματα που θέλει ο σκύλος. Για να του βάλετε το λουρί να βγείτε βόλτα, να φάει, να του δώσετε ένα κοκαλάκι, να παίξετε. 

- Δημιουργήστε ευκαιρίες να δουλέψετε την εντολή στο σπίτι, χωρίζοντας το γεύμα του σε πολλά μικρότερα. Μόλις χαλαρώσει και δεν έχει τον νου του σε εσάς, καλέστε τον για το επόμενο μέρος του γεύματος του.

- Παίξτε κρυφτό. Αρχικά αφήστε τον να ''κλέψει'', βλέποντας που κρύβεστε και καλέστε τον να σας βρει. Μην ανεβάσετε γρήγορα τον βαθμό δυσκολίας γιατί θα χάσει τον ενθουσιασμό του.

- Μην τον φωνάζετε επιτακτικά. Θέλετε να παροτρύνετε τον σκύλο να επιστρέψει όχι να τον φοβίσετε για τις συνέπειες που θα έχει. Μερικά γρήγορα πίσω βήματα και παλαμάκια θα επιβεβαιώσουν την παιχνιδιάρικη διάθεσή σας και θα τον βοηθήσουν να πάρει την σωστή απόφαση.

- Μην αφήσετε ελεύθερο τον σκύλο αν δεν είστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει. Αν βιαστείτε θα σαμποτάρετε οι ίδιοι τις προσπάθειες σας. 

- Μην του δείχνετε την τροφή για να έρθει και μην τοποθετείτε την τροφή σε θορυβώδη σακουλάκια. Η τροφή είναι το έξτρα μπόνους κι έπεται του επαίνου και του χαδιού. Πρέπει να είναι η ανταμοιβή κι όχι δωροδοκία για να επιστρέψει.

- Όταν είστε σε εξωτερικό χώρο, να έχετε τον σκύλο δεμένο με το συνηθισμένο του οδηγό και με τον ιμάντα. Οι σκύλοι συνδυάζουν την ελευθερία με τον ήχο του κλιπ του οδηγού. Μόλις είστε έτοιμοι λύστε τον από τον οδηγό για να του δημιουργήσετε την αίσθηση ότι είναι ελεύθερος. Επίσης προτιμήστε σταθερούς ιμάντες. Οι πτυσσόμενοι είναι ευκολία, αλλά έχουν τον μηχανισμό που φέρνει μια μικρή αντίσταση, αισθητή τον σκύλο.

- Χρησιμοποιείτε τους αντιπερισπασμούς υπέρ σας. Αν θέλει να παίξει με ένα σκυλί, ή να μυρίσει κάπου συγκεκριμένα, χρησιμοποιείστε αυτό σαν ανταμοιβή. 

Πρέπει να δείξετε υπομονή κι επιμονή. Να θυμάστε πάντα ότι ο σκύλος μαθαίνει μόνο μέσα από τις εμπειρίες του.


Από την εκπαιδεύτρια σκύλων Sofia Train - High5training


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld