Στην Ελλάδα του 2013 δεν υπάρχει εκπαιδευτής σκύλων για τυφλούς




Και όμως είναι μια πραγματικότητα. Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου οι τυφλοί ξεπερνούν τους 50.000, δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός που να εκπαιδεύει σκύλους που καθοδηγούν τυφλούς, κάτι που στο εξωτερικό συμβαίνει κατά κόρον. 


Οι σκύλοι- οδηγοί είναι τα μάτια των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και εάν υπήρχαν εκπαιδευτές, θα υπήρχαν και περισσότεροι εξειδικευμένοι σκύλοι που θα έλυναν πολλά προβλήματα μετακίνησης της ευπαθούς αυτής ομάδας συνανθρώπων μας. 

Στο εξωτερικό, για παράδειγμα η εικόνα του ειδικού σκύλου- οδηγού που τον κρατάει από το λουράκι το τυφλό αφεντικό του και τον καθοδηγεί, τον βοηθάει να περπατάει σε πολυσύχναστους δρόμους, τον βοηθάει να αποφεύγει τα εμπόδια, τον βοηθάει να περνάει τα φανάρια και τις διαβάσεις δίχως κανένα κίνδυνο, τον προστατεύει και γενικά αναπληρώνει τη χαμένη αίσθηση της όρασης, είναι συνηθέστατη. 

Στην χώρα μας η ίδια εικόνα είναι από σπάνια έως και ανύπαρκτη. Και είναι και μάλιστα η μεγάλη επιθυμία όλων των τυφλών συνανθρώπων μας. Η σχολή σκύλων-οδηγών τυφλών, “Λάρα” με τη βοήθεια μεγάλης εταιρίας διατροφής σκύλων, πέτυχε να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπαίδευσης του πρώτου Έλληνα εκπαιδευτή σκύλων-οδηγών τυφλών. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης, ο κ. Πάρης Διαμαντίδης μέλος της Σχολής «Λάρα», θα μεταβεί σε λίγες εβδομάδες στην Φλωρεντία, όπου μαζί με την Crystal, ένα θηλυκό Labrador Retriever ενός έτους, θα εκπαιδευτεί από την Εθνική Σχολή Σκύλων-Οδηγών Τυφλών της Ιταλίας. 

Στη συνέχεια η εκπαιδευμένη πλέον Crystal θα δοθεί, το φθινόπωρο του 2014, ως δωρεά σε κάποιον συμπολίτη μας με προβλήματα όρασης. Φανταστείτε στην Ιταλία υπάρχει “Εθνική σχολή”, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχουν καν οι εκπαιδευμένοι σκύλοι και όσοι υπάρχουν είναι από το εξωτερικό. 

Ο άνθρωπος που θα πάει να εκπαιδεύσει την Crystal στην Ιταλία, δήλωσε: “θα αποτελέσουμε το θεμέλιο λίθο ώστε να ξεκινήσει μια αντίστοιχη πορεία και στη χώρα μας, όπως γίνεται εξάλλου εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό”.


Αναρτήθηκε στο animalspress.blogspot.gr 

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld