Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας ''Η Ελπίδα'' απεστάλει επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας



Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων Αριδαίας << Η Ελπίδα>> απεστάλει επιστολή στο δημοτικό συμβούλιο Αλμωπίας η οποία αναγνώσθηκε εχθές 29.06.12 στην συνεδρίας.

Ακολουθεί η επιστολή:
 
Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας,

Με αφορμή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου, με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, την διοίκηση του δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης, σας αποστέλλουμε δια μέσου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την επιστολή αυτή, με την παράκληση να αναγνωστεί από εσάς στο σώμα του συμβουλίου, ώστε να γίνει γνωστό το έργο του δήμου σε ό,τι αφορά στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τον νόμο 4039 / 12.

Πέρασαν σχεδόν 2 χρόνια από τότε, που η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα στον νέο καλλικρατικό Δήμο Αλμωπίας. Ο Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα» από την πρώτη μέρα είχε θέσει το δυναμικό του – ανθρώπων και διαθέσιμων υποδομών - στη διάθεση του Δήμου, με στόχο το κοινό καλό για ανθρώπους και ζώα. Δυστυχώς από πλευράς του δήμου δεν υπήρξε η ανάλογη ανταπόκριση, παρ΄ όλες τις διαβεβαιώσεις για στήριξη της εθελοντικής προσπάθειάς μας.

Όλο αυτό το διάστημα οι μόνες προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και της επίλυσής τους, είναι μόνο από την μεριά των εθελοντών του συλλόγου, χωρίς καμία ουσιαστική συνεργασία. Μετά λύπης διαπιστώνουμε, ότι η Δημοτική Αρχή έχει παρερμηνεύσει τον ρόλο μας. Ο οποίος ρόλος μας είναι να λειτουργούμε επικουρικά και υποστηρικτικά στο υποχρεωτικό από πλευράς Δήμου έργο και όχι να αναλάβουμε εξ ολοκλήρου το τόσο σημαντικό αυτό θέμα που υποδεικνύει το επίπεδο πολιτισμού μιας περιοχής και να εκτειθέμεθα μέσα στην καθημερινότητά μας σε δεκάδες προβλήματα. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι ο καθένας από εμάς, έχει την δική του προσωπική ζωή, τα προβλήματά του, την οικογένειά του και φυσικά κανείς δεν ορίστηκε επ’ αμοιβή δημοτικός υπάλληλος. Και δυστυχώς κανείς από τους ιθύνοντες του δήμου δεν είχε το ελάχιστο ενδιαφέρον να ρωτήσει ποια είναι τα προβλήματά μας και πώς τα βγάζουμε εις πέρας.

Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, έχουμε έρθει πολλές φορές σε επαφή με τους αρμοδίους, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε με την αποστολή διαφόρων επιστολών και προτάσεων, με στόχο την ενημέρωση του Δήμου για τα πολύ σοβαρά θέματα σχετικά με τα ζώα. Θέσαμε δε, εθελοντικά τους εαυτούς μας στην διάθεση του δήμου, ώστε να υπάρξει μία αγαστή συνεργασία και να υποδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή θα μπορούσε να κάνει βήματα μπροστά.

Δυστυχώς αυτό που εισπράξαμε ως αντάλλαγμα ήταν η απάθεια και η αδιαφορία. Ποτέ οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου δεν απάντησαν στις τόσες επιστολές μας και σημειώνουμε ότι εμείς -προς το παρόν- δεν έχουμε κάνει χρήση του δικαιώματός μας, όσον αφορά στην νόμιμη προθεσμία που θα πρέπει μια δημόσια υπηρεσία να απαντάει στους πολίτες.
Ποτέ δεν βρέθηκε μία λύση στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εκτός από διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις που έμειναν μετέωρες.

Οι κόποι και οι θυσίες των εθελοντών του συλλόγου απαξιώθηκαν πλήρως και οι προσπάθειες τόσων ετών εκμηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να σταματήσει η δράση τους και ο σύλλογος να μείνει αδρανής.

Περιμένουμε να αναγνωριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας το εθελοντικό και διαφορετικό έργο του σε σχέση με το έργο άλλων συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς είναι ο μόνος σύλλογος που πρέπει και επιβάλλεται να έχει καθημερινή επαφή με τις υπηρεσίες του δήμου και να συνεργάζεται, ενεργώντας σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία.

Αρμόδια υπηρεσία για τα αδέσποτα ζώα, σύσταση πενταμελούς επιτροπής, ειδικό αυτοκίνητο και συνεργείο κατάλληλο για την περισυλλογή των ζώων, ίδρυση καταφυγίου, στειρώσεις, υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση, δίκτυο υιοθεσιών, δράσεις για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, προώθηση της ζωοφιλίας στα σχολεία, εύρεση πόρων από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ενημέρωση της δημοτικής αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου, αρχείο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων με υποχρεωτική την ηλεκτρονική σήμανση, καταγγελίες κακοποιήσεων και απονομή δικαιοσύνης, είναι μερικές μόνο από τις αρμοδιότητες του δήμου, που ορίζονται από τον νέο νόμο 4039 / 12. Καμία όμως από αυτές δεν έχει αναλάβει, με όλο το βάρος της ευθύνης να βαραίνει τα άτομα του συλλόγου τα οποία βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένα στην τοπική κοινωνία.

Με αφορμή αυτή την επιστολή μας, ζητούμε να γίνει μία ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία μελών του συλλόγου μας, όπου να συζητηθούν τα τόσα θέματα και προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά την ολιγωρία της δημοτικής αρχής να αναλάβει τις ευθύνες της, να ενημερωθεί το σώμα για τον νέο νόμο, καθώς και το ότι θεσμοθετείται πλέον η ευθύνη του δήμου για τυχόν βλάβες που υποστούν πολίτες από αδέσποτα ζώα και για το τι προτιθέμεθα πλέον εμείς οι εθελοντές να πράξουμε και αν είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο έργο που είναι αποκλειστικά ευθύνη και υποχρέωση του δήμου.

Αναρωτιόμαστε δε: η μη ανάληψη των ευθυνών και υποχρεώσεων από πλευράς των αρμοδίων του δήμου Αλμωπίας και σύμφωνα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία του Ελληνικού Κράτους, δεν συνιστά παράβαση καθήκοντος;

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διατέθηκε ώστε να αναγνωστεί η επιστολή αυτή.

Με τιμή
Σύλλογος Φίλων Ζώων «Η Ελπίδα»


0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld