Staffordshire Bull Terrier (Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ)

Τα Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ, δεν είναι μια ακόμη φυλή σκύλων αλλά ιδεολογία. Οι φανατικοί της συγκεκριμένης φυλής συχνά αδιαφορούν για κάθε άλλο σκύλο στον πλανήτη και πιστεύουν πως μόνο αυτή, η σχετικά μικρόσωμη, παλιά αγγλική φυλή με το κοντό, γυαλιστερό τρίχωμα είναι όσα θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει ο κάθε σκύλος.
Ένας κεφάτος, παιχνιδιάρης, ατρόμητος, σκληρός σκύλος, ολοκληρωτικά αφοσιωμένος στο αφεντικό του, έτοιμος να το υπερασπίσει κάθε στιγμή με τη ζωή του αλλά ταυτόχρονα τρυφερός και «αγαπησιάρης».
 
Η ιστορία
H φυλή δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα, στο Στάφορντσαϊρ, ύστερα από διασταυρώσεις Μπουλντόγκ με διάφορα είδη Τεριέ. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκε για μάχες με ταύρους και στη συνέχεια με άλλους σκύλους. Αρκετά αργότερα, ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους, έγινε πολύ της μόδας στις ΗΠΑ, μόδα που μεταφέρθηκε και στην Ευρώπη στη δεκαετία του ’50.
Το Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ, αγνωρίστηκε επίσημα το 1935 και θεωρείται αρκετά πιο σπάνιο από τον απόγονό του, το Αμέρικαν Στάφορντσαϊρ Μπουλ Τεριέ ή αλλιώς το γνωστό – και μάλλον παρεξηγημένο – Πίτ Μπουλ.
Τα δύο είδη αναγνωρίζονται ως δύο διαφορετικές φυλές, με βασικές διαφορές το αυξημένο μέγεθος του Αμερικάνικου (αναγνωρίστηκε επίσημα το 1972) και τον ίσως ακόμη πιο δυναμικό χαρακτήρα του.
 
Η εμφάνιση
Σύμφωνα με τα πρότυπα της φυλής τους, τα Στάφορντσαϊρ έχουν ύψος περίπου 41 εκ. στο ακρώμιο αλλά συχνά συναντούμε και αρκετά υψηλότερα δείγματα. Διαθέτει κοντό, δυνατό λαιμό και κεφάλι με πλατύ μέτωπο. Οι σιαγόνες του είναι εξαιρετικά δυνατές. Το σώμα του είναι σχεδόν… τετράγωνο και γεροδεμένο, με μυώδες στέρνο και πόδια. Θυμίζει  παλαιστή στο περπάτημα αλλά και στην εμφάνιση, είναι γρήγορος, νευρικός και απαιτεί πολύ άσκηση.
Το τρίχωμά του δεν απαιτεί ιδιαίτερη περιποίηση (ένα βούρτσισμα κάθε τόσο είναι αρκετό). Το συναντάμε σε αρκετά χρώματα, καφεκόκκινο, μαύρο ή τιγρέ με αρκετό λευκό.
 


Μέγεθος - Βάρος
Ύψος αρσενικό: 35,5-41cm
Ύψος θηλυκό: 35cm
Βάρος αρσενικό: 12,5-17kg
Βάρος θηλυκό: 11-15,5kg
 
Ο χαρακτήρας
Εξαιτίας του έντονου ταπεραμέντου του απαιτεί ιδιαίτερα καλή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία και συνεχή επαφή τόσο με ανθρώπους όσο και με άλλα ζώα, διαφορετικά, ο ατρόμητος χαρακτήρας του και η λίγο… εγωκεντρική συμπεριφορά του σε σχέση με άλλα ζώα – μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επιθετικός με άλλους σκύλους -  ίσως προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στον ιδιοκτήτη του.
Η αφοσίωσή του στο αφεντικό του αγγίζει τα όρια της υπερβολής και κανείς δεν πρέπει να κάνει «αστεία» με τον ιδιοκτήτη ενός τέτοιου σκύλου.
Γενικά, η ανατροφή του απαιτεί προσοχή και μάλλον δεν αποτελεί την… ιδανική επιλογή για έναν άπειρο ιδιοκτήτη ή κάποιον που δε σκοπεύει να ασχοληθεί πολύ και προσωπικά με το σκύλο του.
Για να το θέσουμε διαφορετικά, πρόκειται για έναν πολύ καλό σκύλο κάτω από προδιαγραφές – σωστή κοινωνικοποίηση, καθημερινή άσκηση και συμβίωση με την οικογένεια – ο οποίος όμως μπορεί να μεταμορφωθεί σε «επικίνδυνο όπλο» αν κάποιος τον παραμελήσει, του φερθεί σκληρά και βίαια και προσπαθήσει να βγάλει στην επιφάνεια μόνο τα επιθετικά στοιχεία του χαρακτήρα του – μήπως το ίδιο δε γίνεται και με τους ανθρώπους άλλωστε;

interpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld