Belgian Shepherd Dog (Malinois) - Βελγικό Ποιμενικό (Μαλινουά)

Τι πρέπει να προσέξετε πριν την επιλογή?

Μην αποκτήσετε Mαλινουά εάν περιμένετε να κάθεται κάτω όταν έχει κάτι καλύτερο να κάνει (διαρκώς ψάχνει για κίνηση) Αποφύγετε κουτάβια που δείχνουν υπερβολική επιθετικότητα, νευρικότητα ή τρόμο, είναι φοβισμένα και λιπόψυχα. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από 2 μηνών και απαιτείται συνεχής επαφή με τον εκτροφέα του. Εάν στο σπίτι έχετε μεγαλύτερα σκυλιά θα πρέπει να εκτιμήσετε σωστά την κατάσταση και τα απρόβλεπτα που μπορεί να προκληθούν. Το Μαλινουά μπορεί να είναι σκληρό για το σώμα του, το σώμα σας και το περιβάλλον. Μερικές φορές έχει τις μαύρες του (κατάθλιψη) χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Δεν αντέχει το πολύ πρεσάρισμα. Χρειάζεται χρόνο, προσοχή, εκπαίδευση, άσκηση και σιγουριά.

Τα Mαλινουά μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πρώτα εξαδέλφια» των Γερμανικών τσοπανόσκυλων. Όμως οι διαφορές τους είναι πολλές και σημαντικές, τόσο στη δομή του σώματος όσο και στο ταμπεραμέντο.

Το Mαλινουά κάπως πιο μικρόσωμο και με σαφώς ελαφρύτερο σκελετό, παρατηρούμενο από τα πλάγια στέκεται περισσότερο «τετραγωνισμένα» και πιο γερά στις πατούσες του. Το Γερμανικό τσοπανόσκυλο έχει πιο μακρύ κορμό που παρουσιάζει μια ελαφριά κλίση προς τα πίσω και βαδίζει πλατύτερα και πιο βαριά. Το κεφάλι του Mαλινουά είναι πιο εξευγενισμένο, σμιλευτό, έντονο και αδρό, με μικρότερα και πιο τριγωνικά αυτιά. Το τρίχωμά του έχει φαιοκίτρινο χρώμα και κάθε τρίχα του έχει στο τέλος ένα μαύρο επικάλυμμα, σε αντίθεση με το Γερμανικό τσοπανόσκυλο που είναι τυπικά πιο μαυρισμένο. Στα μαλινουά η εγρήγορση, ο χρόνος αντίδρασης και ο χρόνος ανταπόκρισης υπερτερούν και η ευαισθησία τους είναι μεγαλύτερη, συνδυασμός που κάνει την εκπαίδευσή τους περισσότερο απαιτητική.

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς ικανοτήτων, εάν συμμετέχουν Mαλινουά, γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον πιθανό νικητή. Όταν τα Μαλινουά κατεβαίνουν σε αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα, απλά ψάχνετε να βρείτε το δεύτερο, τον τρίτο ή τον εκατοστό τρίτο, αναλόγως με το πόσα συμμετέχουν...

Προέλευση
 
Βέλγιο, πόλη Μαλίν, από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Aρχικός προορισμός φυλής 
Φύλαξη κοπαδιών.

Xρώμα 
Όλες οι αποχρώσεις του χρυσού ή του κρέμ.

Mέγεθος 
Μεσαίο / Μεγάλο

Ύψος στα ακρώμια
(θηλυκό αρσενικό)
55-61 cm 60-66 cm

Bάρος

18-25 kg 27-34 kg

Kατασκευή 
Αθλητικό και μυώδες, χωρίς οι μύες να λειτουργούν αισθητικά σε βάρος της κομψότητας. Βαθύ στήθος, ίσια πλάτη και φαρδιά λαγόνια με ελαφριά καμπύλη.

Kεφάλι 
Μακρύ (περίπου 25 εκατοστά), ανάγλυφο με επίπεδα σφιχτά μάγουλα. Το κυρίως κρανίο και το ρύγχος έχουν το ίδιο μήκος και θεωρούνται γραμμικώς παράλληλα. Πάνω μέρος του κεφαλιού περισσότερο επίπεδο παρά στρογγυλεμένο. Χείλη σφιχτά και μαύρα, χωρίς να φαίνεται καθόλου ροζ προς τα έξω, με πλήρη επανδρωμένη και γερή οδοντοστοιχία. Σαγόνια πολύ δυνατά, δεν πρέπει να εξογκώνονται προς τα έξω. Του αρέσει να παίζει με τα σαγόνια του, «δαγκώνει» συνέχεια και έχει το χαρακτηριστικό «κλείσιμο-ψαλίδα». Zυγωματικά ίσια, επίπεδα και όχι στρογγυλεμένα. Μάτια μέτριου μεγέθους, αμυγδαλωτού σχήματος, με σύνηθες χρώμα το σκούρο καστανό ή το μαύρο καστανό, δεν είναι προεξέχοντα. Το γύρω των ματιών τους («στεφάνι») είναι μαύρο. Αυτιά βαλμένα ψηλά, τριγωνικά (μοιάζουν με ισοσκελές τρίγωνο), όρθια («κάθετα»), χνουδωτά. Λαιμός: Λίγο μακρόστενος, κυκνοειδής και κωνοειδούς σχήματος από τον κορμό προς το κεφάλι. Σχετικά μακρύς, επιτρέπει το υπερήφανο στήριγμα του κεφαλιού. 


Kορμός 
Το σώμα δίνει την εντύπωση του δυναμισμού χωρίς περιττό ή δυσανάλογο όγκο. Το στήθος δεν πρέπει να είναι φαρδύ αλλά βαθύ, με το χαμηλότερο σημείο του να φτάνει στον αγκώνα. Πλάτη ισοζυγισμένη. Θώρακας με ομοιόμορφη κλίση (καμπύλη) μέχρι την κοιλιά. Κοιλιά μέτρια αναπτυγμένη, ούτε σκληρή – ούτε μαλακιά.

Tρίχωμα 
Πληθωρικό – πλούσιο, πυκνό με καλή ποιότητα και στιλπνή υφή τρίχας, σχηματισμένο χνούδι (κοντό τρίχωμα) και εξαιρετικό προστατευτικό «κάλυμμα». Μακρύ, πιο ίσιο εξωτερικό, με πυκνό εσωτερικό. Σχετικά κοντό στο κεφάλι και χαμηλά στα πόδια. Τρίχες μεγαλύτερες γύρω από τον λαιμό (δημιουργούν ένα «κολάρο»), στην ουρά και το πίσω μέρος των ποδιών. Το τρίχωμα πρέπει να αγκαλιάζει το σώμα, χωρίς να εξέχει ή να κρέμεται γύρω από αυτό.

Xρώματα 
Kόκκινο, γκρι, ή φαιοκίτρινο, με μαύρη απόχρωση στην κορυφή κάθε τρίχας. Χαρακτηριστική μαύρη «μάσκα» στο πρόσωπο. «Ολόμαυρη» μύτη.

Λαγόνες - μέση 
Η περιοχή της ένωσης λαγόνων και μέσης είναι σχετικά κοντή, πλατιά, ευρεία, εκτεταμένη (πίσω μέρος), όταν παρατηρείται από πάνω, ενώνεται μαλακά με την κυρίως πλάτη.

Σκέλη 
Μακριά, αδύνατα και μυώδη.

Πέλματα - Δάκτυλα 
Τα μπροστινά είναι στρογγυλά. Τα πίσω με οβάλ τοξωτά δάκτυλα, χοντρές πατούσες και μαύρα νύχια.

Oυρά 
Μέτριου μεγέθους με άφθονο τρίχωμα, κρέμεται με την άκρη προς τα πάνω όταν ο σκύλος αναπαύεται και είναι όρθια όταν ο σκύλος κινείται. Γερή στη βάση, όπου το ιερό οστό δίνει την εντύπωση σχήματος «γάντζου». Κατά την δράση η ουρά σηκώνεται σε κλίση και είναι πιο δυνατή στην κορυφή, χωρίς να σχηματίζει γάντζο.

Bασικά σφάλματα 
Κάτω και πάνω από τις προδιαγραφές ύψους. Αυτιά που κρέμονται όπως σε λαγωνικό. Μη καλή επαφή αποκλεισμού: των κοπτήρων δοντιών (απαιτείται ευθυγράμμιση), έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών. Κομμένη ουρά.

Eιδικές Iκανότητες 
Δύναμη: απόλυτη, τεράστια, σχετική -ανάλογα με το βάρος του. Αντοχή: ανθεκτικότητα με αποθέματα (πολύ καλή αερόβια ικανότητα). Ταχύτητα κίνησης: πολύ μεγάλη. Ταχύτητα αντίδρασης: υψηλή – μεγάλες επιταχύνσεις. Ικανότητα ελιγμών: μεγάλη με υψηλή ικανότητα ακρίβειας και δεξιοτεχνίας. Αλτικότητα: Επιτόπιο άλμα που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 2,40 μέτρα. Νευρομυϊκή συναρμογή: Πολύ καλός συντονισμός. Ελαστικότητα – Ευλυγισία – Ευκινησία: Μεγιστοποιημένες.

 Tαλέντα 
Διαθέτει ικανότητες που του επιτρέπουν να συμμετάσχει σε πολλές δραστηριότητες. Ξεχωρίζει σε οτιδήποτε του ζητήσει το αφεντικό του (υπάκουο). Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν θα δοκιμάσει εάν το αφεντικό του δώσει κουράγιο, παρότρυνση και ενθάρρυνση. Aποδοτικό για ιχνηλασία, για έλεγχο κοπαδιών, ως φύλακας, φρουρός, για δουλειές της αστυνομίας (ναρκωτικά, έλεγχοι), στον στρατό, για έρευνα και διάσωση, ανίχνευση βομβών, τράβηγμα έλκηθρων και καροτσιών (μεγάλη ικανότητα μεταφοράς φορτίων) και σε ό,τι απαιτεί ανταγωνιστική υπακοή.

Συμπεριφορά
 
Σου ανταποδίδει ό,τι του δίνεις. Σκέφτεται και υπολογίζει τα παιδιά.

Eκπαίδευση 
Απαραίτητη. Αφεντικό και σκυλί πρέπει να εκπαιδευτούν εγκαίρως και κατάλληλα.

Προπονητικότητα 
Μαθαίνει εύκολα αν εκπαιδευτεί σωστά. Αγαπά υπερβολικά τα παιχνίδια και «τα παίρνει όλα σαν παιχνίδι»!

Άσκηση 
Χρειάζεται καθημερινά αρκετή εξάσκηση. Εξαιρετικός σύντροφος στο τζόκινγκ και σε ότι μπορεί να κάνει με το αφεντικό του και μοιάζει με παιχνίδι.

Aνεξαρτησία 
Μέση εξάρτηση από τον άνθρωπο. Στα χειρότερά του αν νιώσει παραμελημένος ίσως το εκφράσει με συνεχόμενο παράπονο, κλάψα και μουρμουρητό.

Kυριαρχία 
Μεσαία.

Mε άλλα κατοικίδια 
Μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό – νευρικό με άλλα σκυλιά. Γενικά καλή σχέση, αν δεν ενοχληθεί. Δεν τσακώνεται χωρίς λόγο με κανέναν

Θόρυβος 
Μεσαίο γαύγισμα, μόνον όταν χρειάζεται. Μπορείς να τον «ξεχάσεις» (αν δεν τον ακούς) αλλά εάν καταλάβει ότι τον ξέχασες, θα σε «ξεχάσει» και αυτός και θα βρει τρόπο να σου το ανταποδώσει στα ίσια.

Φροντίδα 
Λίγο χτένισμα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση.

Mέσα στο σπίτι 
Θα είναι εντάξει σε διαμέρισμα, εάν εξασκείται ικανοποιητικά. Αν ζει σε εξωτερικούς χώρους θέλει χώρο για να μπορεί να κινείται. Δεν είναι σκυλί που μπορεί να «καθίσει επί ώρες».

Kατάλληλο κλίμα 
Κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Προσαρμόζεται στα περισσότερα.

Aκατάλληλο για 
Σκυλάκι συοδείας, κυνηγόσκυλο, οδηγός τυφλών. Δεν συστήνεται για όσους δεν έχουν χρόνο να του διαθέσουν ή είναι πιεστικοί και υπερβολικά νευρικοί, για πρωτόπειρους και αρχάριους ιδιοκτήτες που αποκτούν για πρώτη φορά σκύλο.

Kατάλληλο για 
Όσους θέλουν ένα σκύλο διαχρονικό, έξυπνο, παιχνιδιάρη, φύλακα, που προσαρμόζεται εύκολα στο διαμέρισμα, συνεννοείται με τα παιδιά, αρκεί να έχετε χρόνο και αποθέματα αγάπης να του διαθέσετε.

Σχέση με το αφεντικό του 
Αναπτυγμένη μη λεκτική επικοινωνία. Δεν πρέπει να του ρίχνεις το «εγώ» του. Ιδιαίτερο πάθος για το αφεντικό του, αλλά «με πάρε και δώσε» (ανταποδοτικότητα). Χρειάζεται επικοινωνία και σεβασμό. Δεν θέλει κακομεταχείριση.

Διάρκεια ζωής 
10 – 12 χρόνια.

Aσθένειες 
Γενικά υγιές σκυλί, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα κατά την διάρκεια της ζωής του, με την προϋπόθεση ότι προέρχεται από υγιείς γονείς. Επειδή υπάρχει πιθανότητα κληρονομικής δυσπλασίας των γοφών (συγγενής διαμαρτία), ο υποψήφιος ιδιοκτήτης πρέπει να ελέγξει την κατάσταση των γονέων – η πιστοποίηση και η υπευθυνότητα του εκτροφέα παίζουν εδώ το βασικότερο ρόλο. Προβλήματα στα μάτια δεν είναι συνηθισμένα αλλά θα πρέπει επίσης οι γονείς των κουταβιών να έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για την φυλή

Ο συγγραφέας: O Ανδρέας Δημητρίου είναι πρόεδρος του Oμίλου Bελγικών Ποιμενικών, επίσημος εκπαιδευτής της παγκόσμιας ομοσπονδίας F.S.I, εκτροφέας Mαλινουά και ιδιοκτήτης της σχολής εκπαίδευσης Dimitriuland.



interpet.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld