Ο σκύλος μου τρώει περιττώματα!


Συχνά πυκνά και ιδιαίτερα σε ηλικίες λίγων μηνών παρατηρείται μία τάση oι μικροί μας φίλοι, να τρώνε τα περιττώματα τα δικά τους ή από άλλα ζώα. Ανεξάρτητα από το αν μας φαίνεται άσχημο ή όχι είναι μία συχνή συμπεριφορά που παρατηρείται στους μικρούς μας φίλους και η οποία δυστυχώς φέρνει σε δύσκολη θέση πολλούς από εμάς.

Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει πρώτα να βρούμε την αιτία που τα οδηγεί σε αυτή την συμπεριφορά και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να την εξαλείψουμε.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις γιατί τα σκυλιά μας συμπεριφέρονται έτσι.

Αν παρατηρήσουμε τα σκυλιά σε αγέλες που ζουν στο ύπαιθρο θα δούμε ότι αρκετά από αυτά παρουσιάζουν την συγκεκριμένη συνήθεια.

Πιθανή εξήγηση είναι ότι με την κατανάλωση των περιττωμάτων τους καταφέρνουν να μεγιστοποιήσουν την απορρόφηση διαφόρων ουσιών μέσω ενός δευτεροβάθμιου σταδίου επεξεργασίας των τροφών στους οργανισμούς τους που αυξάνουν έτσι την πιθανότητα επιβίωσής τους σε άγρια ημιάγρια κατάσταση.

Είναι πιθανό λοιπόν να στρέφονται σε μία τέτοια συμπεριφορά προσπαθώντας να συμπληρώσουν τυχόν διαιτητική ανεπάρκεια παρά την ποσότητα τροφής που καταναλώνουν.

Ένας άλλος λόγος για αυτήν την συμπεριφορά είναι ενστικτωδώς όπως η μητέρα στην φωλιά που καθαρίζει και γλείφει τα ακίνητα κουτάβια για να τα προκαλέσει να ενεργηθούν και αμέσως μετά γλύφει τα περιττώματα τους προσπαθώντας να διατηρήσει την φωλιά καθαρή έτσι και στην περίπτωση που ένα σκυλί μένει πολλές ώρες απομονωμένο να αναπτύσσει αυτή την συμπεριφορά επειδή αναγκάζεται για παράδειγμα να αφοδεύει και να ζεί στο ίδιο περιβάλλον. Παράδειγμα να μένει σε ένα μπαλκόνι αρκετές ώρες την ημέρα, όπου αφοδεύει και μετά λόγω ανίας και πλήξης τρώει τα περιττώματα του. Στην ίδια κατηγορία πρέπει να συμπεριλάβουμε τον λόγο να τρώει τα περιττώματα του προσπαθώντας να τα εξαφανίσει έτσι ώστε να αποφύγει την τιμωρία.

Τρόποι διόρθωσης και αντιμετώπισης.

Πρώτα διαπιστώνουμε ποιος από τους παραπάνω λόγους είναι η αιτία για την συμπεριφορά του μικρού μας φίλου. Μία πιθανή εξέταση από τον κτηνίατρο μας θα μας οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Μετά σταδιακά προχωράμε σε διαιτητική αλλαγή. Η διατροφή αποκλειστικά και μόνο από ξηρά τροφή πιθανά να βοηθήσει μια και τα περιττώματα είναι περιττά από χρήσιμες ουσίες και κατ' επέκταση λιγότερο εύγεστα και ελκυστικά.( λόγω οστεάλευρων, πίτουρων και σιτηρών). Σε περίπτωση που επιμένουμε στην ίδια διατροφή λίγα κομμάτια ανανά και κόκκαλα στο καθημερινό του διαιτολόγιο κάνει τα περιττώματα του άγευστα και αρκετά ξηρότερα άρα λιγότερο ελκυστικά
Στις καταστάσεις όπου το σκυλί μας, τρώει τα περιττώματά του ως συμπλήρωμα της διατροφής του, μπορούμε να διαιρέσουμε το γεύμα του σε διάφορα μικρά γεύματα ημερησίως για να ικανοποιήσουμε την λαιμαργία του. Στις καταστάσεις όπου το σκυλί μας τρώει επίσης τα απόβλητα από άλλα σκυλιά δημοσίως, μπορούμε να το αποτρέψουμε εφόσον το γνωρίζουμε με περισσότερο προσοχή από εμάς και με την χρήση gentle leader.

Αν έχει μάθει να λερώνει στην αυλή είναι άμεση η ανάγκη συχνής καθαριότητας του χώρου. Σημαντικό είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει πρόσβαση το σκυλί στον κάδο απορριμμάτων. Πολλές φορές η βιασύνη μας και το άγχος μας να προλάβουμε να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του δημιουργεί μία ανταγωνιστική συμπεριφορά με αποτέλεσμα να προσπαθεί να τα φάει αμέσως πριν εμείς καθαρίσουμε τις βρωμιές του...

Καλό είναι λοιπόν να είμαστε σε ετοιμότητα και μόλις ενεργηθεί αμέσως να τον επιβραβεύσουμε με ένα παιχνίδι, να τον απασχολήσουμε παίζοντας, να τον βάλουμε στο σπίτι και να τον επιβραβεύουμε και να τον κατευθύνουμε να ασχολείται με τα παιχνίδια του. Ενώ βρίσκεται εντός σπιτιού καθαρίζουμε έξω έτσι ώστε να εξαφανίσουμε τα ίχνη. Αργά και σταθερά το σκυλί συνηθίζει και αναμένει με χαρά την είσοδο του εντός του σπιτιού αμέσως μετά την αφόδευση του. Με την πάροδο του χρόνου, θα ενδιαφερθεί λιγότερο για τα περιττώματα του.

Μερικοί επιμένουν να «ραντίζουν» τα περιττώματα με Tabasco, chili, κλπ να τονίσουμε ότι τα σκυλιά έχουν διαφορετικό τρόπο γεύσης και προτίμησης κι ακόμη η μυρωδιά και μόνο απλά θα τους οδηγεί μακριά από τα συγκεκριμένα «καυτερά» αλλά όχι από τα υπόλοιπα μη καυτερά.

petcorner.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld