Βασικοί κανόνες ηγεσίας! (Είστε ο αρχηγός της αγέλης?)


Υπάρχουν τρεις βασικές θέσεις όσον αφορά την ηγεσία:
Εικόνα
  • Έλεγχος, ή αδιαμφισβήτητη πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους.
  • Ικανότητα να ελέγχουμε, να κατευθύνουμε ή να αποτρέπουμε την συμπεριφορά των άλλων.
  • Προληπτική παρέμβαση.
Το να συμπεριφέρεται κάποιος σαν αρχηγός, σημαίνει ότι πρέπει να εκφράζεται έχοντας κατά νου την ευτυχία του σκύλου, δηλαδή η συμπεριφορά μας πρέπει να είναι αυτή ενός ζώου ανώτερου σε ιεραρχία. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικά κριτήρια όσον αφορά το τι σημαίνει να έχει κάποιος αρκετές ικανότητες για να είναι ο αρχηγός. Οι προσδοκίες του καθώς μεγαλώνει και ωριμάζει μπορεί επίσης να αλλάζουν αρκετά, απαιτώντας και από εσάς να αλλάζετε την προσέγγιση σας.


Κατεύθυνση, έλεγχος και αποτροπή (διόρθωση) συμπεριφορών.
Εικόνα
Σύμφωνα με το τρόπο που οι σκύλοι βλέπουν τα πράγματα, μόνο κάποιος που έχει κερδίσει τον σεβασμό τους, έχει το δικαίωμα να κατευθύνει, να ελέγχει και να αποτρέπει (διορθώνει) την συμπεριφορά ενός άλλου σκύλου. Αν το δούμε και ανάποδα, αυτό σημαίνει ότι αν δεν μπορείτε να κατευθύνετε, να ελέγξετε και να αποτρέψετε την συμπεριφορά του σκύλου σας (ειδικά σε κρίσιμες καταστάσεις ή στιγμές ενθουσιασμού), ο σκύλος κάνει σαφές ότι δεν σας θεωρεί ανώτερο σε ιεραρχία. Αυτό είναι ένα αναμφισβήτητο σημάδι ότι η στάση σας ως αρχηγού είναι ανεπαρκής για τον σκύλο αυτό (ίσως όμως να είναι επαρκής για έναν άλλο σκύλο με διαφορετική προσωπικότητα).


Ο σκύλος σας θα σας ανταποδώσει στο ακέραιο τον σεβασμό που του έχετε εμπνεύσει, ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο. Και συνεχώς θα τον επαναπροσδιορίζει. Αν αρχίσετε να φέρεστε άτσαλα, χωρίς συνέπεια θα μειώνεται ο σεβασμός του. Γίνετε σαφείς και θα ανταποκριθεί ανάλογα.


Στον κόσμο των σκύλων, δεν είστε ισόβιος αρχηγός, επειδή σας «ψήφισε» μια φορά, αντίθετα κερδίζετε το σεβασμό τους καθημερινά. Όσο πιο έξυπνο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και φιλόδοξο είναι ένα σκυλί, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να προσέξει άμεσα έστω και πολύ μικρές αλλαγές στην συμπεριφορά σας, οποιαδήποτε στιγμή και να δοκιμάζει τακτικά τόσο εσάς όσο και τους κανόνες που έχετε θέσει. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν προκύπτουν συμπεριφορές που αλλάζουν την συμπεριφορά μας προκαλούν νέες συμπεριφορές στον σκύλο, δοκιμάζει να δει πως μεταφράζονται αυτές οι αλλαγές στη δική του ζωή. (Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι από απλά πράγματα όπως ότι βιαζόμαστε, μια μετακόμιση, μια αλλαγή δουλειάς μέχρι και πιο σημαντικές αλλαγές).


Η βασική υπακοή είναι σημαντική αφού βοηθάει τον σκύλο να καταλάβει ότι μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε την συμπεριφορά του. Κάτι που θα του διδάξουμε και με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα που θεωρεί σημαντικά (διαχείριση πόρων). Βέβαια, πρέπει να κερδίσετε τον σεβασμό και επομένως το δικαίωμα να ελέγχετε την συμπεριφορά του σκύλου. Αν δεν έχετε τον έλεγχό του σε ήρεμες στιγμές, όπως τα γεύματα ή το παιχνίδι με την μπάλα ή ακόμα και όταν κάνετε έναν περίπατο (σας τραβάει), σας εγγυώμαι ότι δεν πρόκειται να σας ακούσει όταν συμβαίνει κάτι που θεωρεί σημαντικό (όπως μια γάτα που πετάγεται ξαφνικά στο δρόμο σας ή κάποιος που κάνει τζόκινγκ, η εμφάνιση ενός άλλου σκύλου ή ενός επισκέπτη στην πόρτα του σπιτιού μας κ.ά). Εξασκήστε τον αυτοέλεγχο του σκύλου και την βασική υπακοή συχνά, σε κάθε πιθανό μέρος και με εσάς σε κάθε πιθανή θέση. Φερθείτε σαν αρχηγός και κερδίστε τον σεβασμό.


● Προληπτική παρέμβαση
Εικόνα
Ένας καλός ηγέτης είναι παρατηρητικός, προστατευτικός και ενεργεί άμεσα για να προλάβει καταστάσεις. Όταν είστε με τον σκύλο σας, να είστε πραγματικά μαζί του. Παρατηρήστε πώς αντιδρά στον κόσμο γύρω του. Σκεφτείτε από πριν πώς θα αντιδράσετε σε μια περίπτωση που ξέρετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Να είστε αυτός που ο σκύλος μπορεί να βασιστεί ότι και αν συμβεί. Σκεφτείτε τον σκύλο σας σαν ένα καλεσμένο στην οικογενειακή σας συγκέντρωση που δεν είναι σίγουρος ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φερθεί. Αν ήσασταν υπεύθυνοι για έναν τέτοιο καλεσμένο, τι θα κάνατε; Δεν θα τον παρατηρούσατε προσεκτικά, ώστε να προλάβετε καταστάσεις που ίσως χρειαζόταν την βοήθεια σας ή να αποφύγετε καταστάσεις που θα δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει;


● Πώς ξέρουμε ότι η στάση μας ως αρχηγού είναι επαρκής;
Όταν μπορούμε να ελέγχουμε ή να έχουμε πρόσβαση σε κάθε σημαντικό πόρο, χωρίς ο σκύλος να αντιδρά.


Ο σκύλος μας επιτρέπει να ελέγχουμε, να κατευθύνουμε και να αποτρέπουμε την συμπεριφορά του σε κρίσιμες ή ενθουσιώδεις στιγμές. Δεν μετράνε οι ήρεμες στιγμές που μοιραζόμαστε μόνοι με τον σκύλο μας, ΜΕΤΡΑΝΕ οι στιγμές που έχουμε τον έλεγχο όταν πετάγετε μια γάτα, χτυπάει το κουδούνι ή μπαίνει σπίτι μας ένας επισκέπτης.
Ο σκύλος σας έχει εμπιστοσύνη ότι θα επέμβετε, όταν είναι απαραίτητο, για να τον προστατέψετε από άλλους σκύλους ή ανθρώπους, και είναι πρόθυμος να πειθαρχήσει στις εντολές σας σε αυτές τις περιπτώσεις.


Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες σε κάποια από τα παραπάνω, μάλλον χρειάζονται αλλαγές στο μοντέλο ηγεσίας που εφαρμόζετε. Ένας εύκολος τρόπος χωρίς να χρειαστεί να έρθετε σε «αντιπαράθεση» με τον σκύλο σας είναι να κερδίσετε τον σεβασμό του με τον σωστό έλεγχο των πόρων του.


● Πώς να επανακτήσετε τον έλεγχο των πόρων.
Εικόνα
Τί είναι σημαντικό για τον σκύλο σας;
Φτιάξτε μια λίστα με 5-10 πράγματα που ο σκύλος σας θεωρεί σημαντικά. Αυτά μπορεί να είναι φαγητό, παιχνίδι, η προσοχή σας, το παιχνίδι μαζί σας, σημεία ξεκούρασης, βόλτα με τα πόδια ή το αυτοκίνητο κ.α. Αν είστε τυχερός είναι πολύ πιθανό να είστε και εσείς στη λίστα! Μην χάνετε τον χρόνο τον δικό σας και του σκύλου σας, προσπαθώντας να ελέγξετε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για αυτόν.

Βy trainer & author Suzanne Clothier
ourdogs.gr

0 σχόλια:

Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες. Σχόλια άσχετα με το δημοσιευμένο θέμα θα διαγράφονται.

Copyright © 2013 DogWorld